Pátek 28.07.2017

 Zelené potraviny

Jedná se o potraviny, ne jen o doplněk stravy.
Potraviny sytí, protože obsahují celou škálu živin nezbytných pro růst, stavbu a fungování buněk jednotlivých tkání (vitamíny, minerální látky, bílkoviny a nukleové kyseliny, enzymy atd.). Zároveň čistí, neboť obsahují látky napomáhající organizmu zbavovat se odpadu vznikajícího při metabolizmu buněk (chlorofyl, antioxidanty, vláknina). Důsledkem je posílení imunitního systému, který je schopen se s riziky a nemocemi utkat s mnohem větším úspěchem.

Jsou zelené, což je způsobeno vysokým obsahem chlorofylu, u kterého jsou popisovány zejména jeho dezinfekční vlastnosti (zelenou šťávu je možno použít při ošetření popálenin a kožních zranění nebo k potlačení růstu bakterií způsobujících zápach v dutině ústní). Chlorofyl také pomáhá tělu přijímat železo a napomáhá tak při odstranění chudokrevnosti.

Jsou enzymaticky živé. Obsahují množství aktivních enzymů, které jsou nezbytné pro fungování metabolizmu těla, dýcháním a zažíváním počínaje a regulací tvorby hormonů konče. Procesem výroby a vařením se enzymy v potravě ničí. Získat je můžeme hlavně z čerstvé syrové stravy. Zelené potraviny jsou tedy jejich ideálním zdrojem.

Jsou mírně zásadité. Vařená strava a rafinace potravin způsobují překyselení organizmu. Při poklesu pH v těle dochází k zatížení imunitního systému, a proto se v kyselém prostředí daří zánětům, infekcím, stoupá kazivost zubů a vzrůstá i riziko vzniku rakoviny. Zelené šťávy dokáží tento stav zvrátit a nastolit znovu rovnováhu.

Jsou komplexní a pro organizmus přirozené. Jejich největším pozitivem není jejich chemické složení či přírodní forma (pro tělo snadno vstřebatelná), ale hlavně nesmírně složitá vzájemná provázanost jednotlivých složek. Právě ona stojí za jejich neobyčejnou účinností a silou, kterou již po poměrně krátké době užívání na sobě můžeme pozorovat.

Mezi zelené potraviny patří tyto:

Chlorella (latinsky chlorella pyrenoidosa) je sladkovodní jednobuněčná řasa. Obsahuje řadu důležitých látek. Je významným zdrojem bílkovin (obsahuje jich dvakrát více než luštěniny), proto je vhodná zejména pro vegetariány a vegany. Dále je bohatá na některé vitamíny a minerály. Z vitamínu se jedná zejména o vitamín A, H (biotin), D, beta karoten, dále vitamin C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 a kyselina listová). Pro vysoký obsah vitamínu K však není vhodný pro lidi užívající léky na ředění krve (Warfarin). Beta karoten a vitamín C mají antioxidační účinek, čímž inaktivují volné radikály. Z minerálů obsahuje železo, zinek, vápník, měď, draslík, fosfor nebo hořčík.
Chlorella obsahuje růstový faktor CGF, který stimuluje růst a regeneraci tkání na buněčné úrovni a chrání buňky proti toxickým látkám. Další složkou je již zmiňovaný chlorofyl, který se podílí na zlepšení krevního obrazu. Také má výrazné detoxikační vlastnosti a zevně urychluje hojení ran a zabraňuje zánětům (včetně akné nebo ekzému).
Mimo těchto látek chlorella obsahuje ještě chlorellin a sporopollein. Chlorellin je probiotikum a přírodní antibiotikum, čímž má chlorella výrazné antibakteriální účinky. Spollerin se stará o detoxikaci.
Chlorella zvyšuje celkovou odolnost organismu vůči infekcím, chrání buňky a tkáně před škodlivým působením volných radikálů, pomáhá snižovat riziko vzniku chorob srdce a cév, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a tlak krve. Podle některých zdrojů zvyšuje účinnost inzulínu s následnou lepší kontrolou hladiny cukru v krvi. Pročišťuje trávicí trakt, zejména tlusté střevo (podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry a zlepšuje peristaltiku). Lze ji též považovat za detoxikační prostředek, protože pomáhá zbavovat tělo jedů, těžkých kovů a chemikálií. Její užívání snižuje kyselost vnitřního prostředí.
Chlorella je velmi oblíbena zejména v Japonsku, kde se i používá jako pomocník proti ionizujícímu záření a je podrobována zkoumání v řadě studií. Užívá se zejména ve formě tablet, ale je také vyráběna i ve formě prášku. Aby byla dostatečně využita, musí být v dezintegrované formě (narušená buněčná struktura řasy), poté je vstřebatelnost látek obsažených v chlorelle výrazně vyšší.

Další zelenou potravinou je spirulina. Spirulina není řasa, ale sinice. Nejde o škodlivou sinici jako v rybnících, přehradách a přírodních koupalištích, ale naopak nanejvýš užitečnou. Její mikroskopická vlákna jsou stočena do levotočivé šroubovice, maličké spirály - spirulinečky (odtud jméno). Také spirulina podporuje imunitní systém, je prevencí mnohých onemocnění a zlepšuje celkový zdravotní stav organismu. Je bohatá na rostlinné bílkoviny, betakaroten, železo, vitamín B12 a základní (esenciální) i vzácné mastné kyseliny. Spirulina pomáhá efektivně odbourávat nežádoucí toxické látky a hlavně nebezpečné volné radikály, které na sebe poutá a přirozenými cestami je odvádí z těla pryč. Je vhodná zejména pro ty, kteří chtějí budovat svalovou hmotu (vysoký obsah bílkovin), drží nějakou dietou, schází jim energie nebo na ně „něco leze“. Lze ji užívat ve formě tablet (častěji) nebo i prášku. Chuťově není příliš lákavá, její chuť lze potlačit např. citrónovou šťávou.

Podrobný článek srovnávající chlorellu a spirulinu je zde:
http://www.celostnimedicina.cz/chlorella-versus-spirulina.htm

Mezi zelené potraviny řadíme mladé (zelené) formy obilovin, zejména ječmene, ale i pšenice, pohanky apod. Sklizeň probíhá v době, kdy rostliny jsou ještě zelené. V tomto stádiu jsou v rostlinkách zachovány všechny důležité látky, které později náš organismus využije. Patří sem zejména vitamíny ze skupiny B, vitamín C (kyselina askorbová), vitamín E (tokoferol), vitamin K (fytochinon), vitamín H (biotin), aminokyseliny nebo betakaroten (provitamín A, vzniká z něho v těle vitamín A). Méně známý je cholin, který je základním stavebním kamenem neuromediátoru acetylcholinu (látka zprostředkovávající nervosvalový přenos signálu v mozku). Je důležitý pro správné fungování nervového systému a jeho nedostatek může být jeden z faktorů, který ovlivňuje vznik Alzheimerovy choroby. Z minerálů obsahuje mladý ječmen draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík. A samozřejmě vzhledem k tomu, že je to zelený ječmen, obsahuje zelené rostlinné barvivo chlorofyl, který zlepšuje metabolismus a urychluje zánětlivé procesy v organismu (má protizánětlivý a antiseptický účinek). Zlepšuje přenašečovou kapacitu pro kyslík, působí příznivě na stav srdce, cév či tvorbu krve. Další jeho významnou vlastností je to, že pomáhá alkalizovat organismus.
Mladý ječmen lze podávat ve formě tablet či sypkého prášku. Prášky jsou dvojího typu. Může jít o sušenou a rozdrcenou (tedy celou) rostlinku, pak prášek obsahuje i vlákninu. Dražší, ale účinnější forma (lepší vstřebání účinných látek) je vylisovaná a šetrně usušená šťáva z rostlinky. Tento prášek neobsahuje vlákninu (je proto šetrnější pro trávicí trakt) a má zachovalou enzymatickou aktivitu.

Další informace lze získat zde:
http://www.celostnimedicina.cz/klenot-ve-svete-zelenych-potravin-mlady-jecmen.htm
http://www.celostnimedicina.cz/zelene-rostliny-pro-zdravi.htm

Popis produktů na domovské stránce Green Ways:    Ječmen   Chlorella


Vlastní zkušenost - MUDr.M.Tomšová, Ph.D.:
Já osobně po vyzkoušení různých forem a výrobců dávám přednost mladému ječmeni a chlorelle od firmy Green Ways. Jsou sice trochu dražší, ale zaručeně účinné. Chlorela mi pomohla upravit trávení a zejména mně zbavila opakovaných zánětů (angíny, záněty dutin – a to dokonce se superrezistentní bakterií MRSA – methicilin-rezistentní zlatý stafylokok). Při akutní infekci jsem ji užívala v „antibiotické“ dávce a přes moji počáteční nedůvěru opravdu zabrala.
K tomu užívám i spirulinu ve formě prášku. Dávám si jednu lžičku spiruliny do sklenice vody ráno po cvičení. Moc mi sice nechutná, ale svalovou hmotu mi pomohla vytvořit.
Jsem poradcem pro užívání Zelených potravin firmy Green Ways - sušené šťávy z mladého ječmene a sladkovodní řasy chlorelly. Zájemcům ráda osobně poskytnu informace ohledně účinků, dávkování, ceny, zkušeností dlouhodobých uživatelů. Obě potraviny máme skladem. Pro získání výrazně nižších cen doporučuji u firmy Green Ways vlastní registraci zájemce, kterou zajišťuji. Produkty Green Ways nesmí být zobrazovány v e-shopech, jelikož firma podporuje osobní přístup a poradenství skrze síťový marketing, aby umožnila zákazníkům z konzumace maximální efekt.

Další zkušenosti se zelenými potravinami např. zde:
zkušenost - Lenka Kratochvílová

další pozitivní zkušenosti - Borelie, Crohn, Diabetes I.,
Epilepsie, Bechtěrev, Močo a gyneko potíže, Chřipka


Chcete-li přidat něco zeleného k objednávce z e-shopu, připište to prosím do poznámek před odesláním objednávky.


 Zajímavé články

Moje zkušenost po roce užívání ječmene a chlorelly
2014-03-01   Jitka Šandová
Účinky zelených potraviny jsem na sobě poznala hned první týden, na rozdíl od nejasných účinků všemožných potravních doplňků, které jsem kdy vyzkoušela. Líbí se mi na nich, že to nejsou jednotlivé vyseparované látky vytržené z kontextu u kterých se za 20 let zjistí že se nevstřebají, protože tam chyběla látka XY, která samozřejmě v původní rostlině byla.... Jsou to celé potraviny a vše, co potřebují ke vstřebání v sobě mají. Dodáním správných stavebních kamenů umožní tělu, aby nastartovalo vlastní samoopravný proces tak, jak samo nejlíp umí. Jsem masérka a výživová poradkyně, takže jsem moc ráda, že jsem našla tak skvělé potraviny, které s nadšením můžu doporučit dál...v podstatě všem.:-)









Laskavá limetka - zdravá výživa, eko-drogerie, přírodní kosmetika e-shop
provozovatel Glad Trade s.r.o.
Sportovní 408/19, 500 09 Hradec Králové
Copyright © Glad Trade s.r.o.
klíčová slova: zdravá výživa, potraviny, biopotraviny, raw strava, eko-drogerie, přírodní kosmetika, biokosmetika, goji, chia semínka, konopné semínko, konopný olej, sezamový olej, fíky, datle, kešu, chalva, kokosový olej, kakao, kudzu, kuzu, Bionebio, Countrylife, Pro-Bio, Green Ways, Damodara, Iswari, Cereabar, Lifefood, DNM Company, Topnatur, Adveni, Wolfberry, Čokoládovna Troubelice, Kolkodol, Nobilis Tilia, Eone, Lavera, So'BiO, zelené potraviny, zelený ječmen, Chlorella, Spirulina, Hradec Králové, Glad Trade s.r.o., Laskavá limetka, e-shop